*Dukes of Hazard*

2018. február 7.

                     

 

Hazárd megye lordjai egy amerikai televiziós sorozat. Műfaját tekintve családi–akció/kaland–vígjáték. A CBS televizíós csatorna 1979. január 26. és 1985. február 8. között vetitette. A nagy sikkerre való tekintettel természetesen késöbb 2005-ben és 2007-ben is feldolgozták mozifilmként. Bo és Luke Lee tábornok névre hallgató járgányuk egy 1969-es Dodge Charger a nagy kalandok "főszereplőjeként" ismerhetjük meg. A modellt jelenleg az Auto World kiadásában 1:18-as méretarányban vásárolhatjuk meg. Érdekesseg hogy a modellen jelenleg is a konfödörációs zászló található.

A zászló a dél-karolinai állami törvényhozás épülete előtt egy olyan emlékhelyen van felállítva, ahol a konföderációs katonákra emlékeznek. Azonban még a konföderációs emblémát általában támogatók közül is többen azzal érvelnek, hogy a konkrét zászlót 1962-ben a deszegregáció ellen emelték az állami törvényhozás épülete elé.

A konföderációs zászlót 1861 és 1865 között a polgárháborúban használták a rabszolgatartó déli államok, és sokak szerint többet jelent egy történelmi emléknél: lényegében a fehér felsőbbrendűség szimbóluma, és mint ilyen, sokak jóérzését sérti. Rasszista csoportok nyilvánvaló mögöttes jelentéstartalommal is használják a zászlót, a feketék szemében pedig egyértelmű a zászló szimbolikája.

Egy közvélemény kutatás részeként a megkérdezettek egy része történelmi szimbólumként és örökségként tekint a konföderációs zászlóra, egy másik része nem tud nem úgy tekinteni rá, hogy ne a rabszolgatartást juttassa eszébe, míg egy kisebbik rész kifejezetten rasszista jelképként használja.

A zászlót különösen védi az 1896-ban alapított, országszerte 30 ezer taggal bíró Sons of Confederate Veterans nevű szervezet, aminek többek között a polgárháborúban elesett déli katonák emlékének őrzése az egyik célkitűzése. A tagok a rendszámtábláktól kezdve a baseball-sapkákon át rengeteg formában előtérbe helyezik a konföderációs zászlót, azonban állításuk szerint ebben semmilyen sértő szándék nincs. A szervezetben az örökségvédelmi vezető az a Ben Jones, aki az 1980-as években népszerű Hazárd megye lordjai nevű tévésorozatban a szerelő Cootert játszotta. A sorozatban a főszereplő fivérek Dodge Chargerjét a konföderációs tábornokra utalva General Lee-nek hívták, az autó tetején pedig nem más, mint a konföderációs zászló virított évadokon át. Most egyébként bejelentették, hogy az autóból sem gyártanak több játékot a zászló miatt.

 

Szöveg forrás: https://index.hu/kulfold/2015/06/26/az_egesz_egyesult_allamok_felbojdult_a_konfoderacios_zaszlo_miatt/

 

 

 

 

 

Hagyjon egy hozzászólást